Feb 24, 2016

Primele iubiri- Dragostea cea veche îți șoptește la ureche

În toamna aceasta (pe data de14 octombrie 2015 la The Art of Living Galery) am participat la lansarea Aurorei Liiceanu supranumită "Sheherezadă a psihologiei". Cu ocazia Dragobetelor, vă voi propune o lectură. În "Primele iubiri- dragostea cea veche ne șoptește la ureche", Aurora Liiceanu reușește să lege operele autorilor de biografia lor găsind ca formă de expresie așa-zisul mit al primei iubiri și ajungând să creeze o nouă poveste din îmbinarea celor două.

Aceste povestioare amoroase sunt menite să expliciteze diferite teorii din domeniul psihologiei, Aurora având talentul de a descătușa psihologia de dogma teoriei. S-au tot pus întrebări în legătură cu dragostea de demult și cea de acum: de ce ne este mai greu să ne îndrăgostim, să iubim până la sfârșitul vieții? Răspunsul a fost citat de la un domn cu o căsnicie de peste 50 de ani: "Pe vremuri dădeam mult și nu ceream nimic. Acum nu mai dăm nimic și cerem totul." Ne atașăm de cei care răspund nevoilor noastre la un moment dat, fapt observat încă din Antichitate. În "Eneida" lui Vergiliu, Junona și Venus, cele două zeițe, discută despre modul în care îi pot face pe muritori să se îndrăgostească: să pornească o furtună, iar cei doi, Eneas și Dido, se vor adăposti în aceeași peșteră. Mai simplu de atât nici că se poate, iubirea se naște din confruntarea împreună a pericolului, din suplinirea nevoii de a fi împreună, de a avea un tovarăș. 

Cât despre prima iubire, motivul pentru care nu se uită niciodată este că nu are termen de comparatie. Tot ce vom trăi după prima iubire se va raporta la acest unic prim fenomen care ne-a scos din noi. Din câmpul semantic al iubirii distingem prieteșugul, dragostea, dragul, îndrăgirea, atașamentul, îndrăgostirea ca un soi de imbecilizare. Chiar se întreba Cristian Teodorescu: cine și-ar dori să se îndrăgostească? Să devină atât de prost?

Prieteniile dintre două fete sau dintre doi băieți sunt doar o inițiere pentru a trece la sexul celălalt. Chiar și în prietenii apare gelozia. Astfel, ne pregătim printre cei asemnea nouă pentru a depăși frica de a ne apropia de sexul opus. 

Cartea studiază cazurile particulare de egocentrism: personajele lui Stendhal nu se îndrăgostesc niciodată de cineva, ele își iubesc doar proiecția lor. Un mister aparte este de ce un bărbat cu un eșec în dragoste va căuta femei asemănătoare. Sunt identificate de asemenea două tipuri antagonice: Gabriel Garcia Marquez "Un bărbat iubește o singură femeie în 1000 de moduri" și Ion Barbu "Femeile mă atrag în diversitatea lor" 

Aurora Liiceanu mărturisește că a început să lucreze la carte pornind de la câteva întrebări și a sfârșit cu și mai multe. Iubirea nu poate găsi răspuns, dar învățăm s-o trăim interogând-o. Dacă vreți să mai găsiți întrebări, "Primele iubiri sau Dragostea cea veche ne șoptește la ureche" ajută și vă oferă o lectură perfectă de Dragobete.

No comments:

Post a Comment